Hur förvarar jag min data säkert

Idag använder vi dator och mobiltelefon för både nöje, jobb, shopping och för att sköta administration som att deklarera eller anmäla ärenden till försäkringskassan. Våra personuppgifter, bankkort och personliga filer finns lagrade på nätet vare sig vi vill det eller inte. Hur förvarar jag min data säkert? I den här artikeln kommer du få tips för hur du skyddar dig själv och dina filer.

Byt lösenord ofta

Det viktigaste när det kommer till datasäkerhet är att använda sunt förnuft och att vara försiktig. Klicka inte på länkar som skickas i e-post, via Facebook eller Skype om du inte är helt säker på vem avsändaren är. Byt lösenord ofta till dina viktiga tjänster, som till exempel e-posten och se till så att du använder både bokstäver, siffror och symboler för att göra lösenordet svårare att gissa.

Många tjänster idag erbjuder dessutom inlogg i två steg, till exempel att du utöver ditt lösenord ska generera en kod på din mobiltelefon eller använda Bank-ID för att logga in. Det här ger ytterligare ett lager av trygghet och gör det svårare för eventuella kapare och hackers att komma åt din personliga information.

Lagra säkert i molnet

Hur förvarar jag min data säkert och vad händer om min dator blir stulen eller kraschar? För att slippa förlora viktigt filer och dokument är det viktigt att du lagrar din data på mer än ett ställe. Om din dator slutar fungera eller blir kapad så behöver du ha tillgång till en backup om du vill få tillbaka dina filer, enklast är att använda välkända molntjänster som till exempel Dropbox, iCloud eller liknade. Tänk på att kopiera över dina filer ofta så att du alltid förvarar viktig information på mer än ett ställe.

Hur förvarar jag min data säkert både hemma och på jobbet?

Hur förvarar jag min data säkert då jag använder mig av många olika enheter både hemma och på jobbet? Idag finns oftast lika mycket data lagrad i vår mobiltelefon som i vår dator. Tänk därför på att vara lika noggrann med backup och säkerhet när det gäller mobilen som med datorn. Behandla din mobil med samma försiktighet som med dina ID-handlingar, tänk på att om fel person kommer över din mobiltelefon så kan din identitet lätt kapas! Använd gärna fingeravtryck eller ansiktsigenkänning för att logga in.

Använd sunt förnuft och de säkerhetstjänster som finns

Idag kan man lätt få för sig att nätet är en väldigt osäker plats och att alla våra personuppgifter, våra personliga filer och korrespondens mycket lätt kan komma i orätta händer. Hur förvarar jag min data säkert när nästan allt finns lagrat på nätet? Det viktigaste att komma ihåg är att du trots allt kommer långt med sunt förnuft och genom att använda de olika säkerhetslösningar i form av bland annat virusprogram som erbjuds. Var smart och byt lösenord ofta. Surfa lugnt!